Ediția a 13-a va avea loc în perioada 12-15 iunie 2025


HermannstadtFest 2024

Laura Stoica


 

În fiecare an la început de martie şi respectiv de octombrie gândul ne duce involuntar la una dintre cântăreţele remarcabile de muzică pop rock din România: Laura Stoica. Căci pe 10 octombrie era ziua ei de naştere, iar pe 9 martie a ”plecat” la cer împreună cu logodnicul ei Cristian Mărgescu şi pruncul nenăscut pe care ambii îl aşteptau să vină pe lume în toamna anului 2006. După 15 ani de la dispariţia îndrăgitei artiste Laura Stoica, rememorăm date importante din biografia sa.

             Laura Stoica / Adriana Laurenţia Stoica s-a născut pe 10 octombrie 1967 la Alba Iulia. A studiat canto clasic la Târgovişte, fructificând repede cunoştinţele acumulate şi făcând o impresie extraordinară publicului şi specialiştilor pe scena Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia în 1990, când şi-a adjudecat Trofeul fără nici un drept de apel. Ascensiunea Laurei a fost rapidă din acel moment, a participat la toate festivalurile de gen din România, s-a impus ca o solistă aparte, nu doar datorită glasului cu timbru unic, parcă hărăzit muzicii rock, dar şi graţie temperamentului,  personalităţii puternice şi prezenţei scenice agreabile. A fost solista Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti, iar în anul 2000 absolvise cursurile de actorie din cadrul Universităţii Ecologice din Capitală, dovedindu-se o actriţă şi o prezentatoare cu har. A activat din 1987 până în 2006, cucerind nenumărate aprecieri şi premii. Amintim: Premiul pentru Cea mai Bună Voce Feminină a anului – acordat de 6 ori, Premiul I pentru Debut discografic la ”Cerbul de Aur” din 1992, premii internaţionale în Austria, Malta şi Bulgaria, turnee în Israel şi în SUA. A colaborat cu cinci importante case de discuri realizând peste 12 albume. A cântat cu propria trupă – Laura Stoica Band (alcătuită în 1993), dar şi cu formaţii de elită de la noi, precum Roşu şi Negru și Direcţia 5.

             Laura Stoica a cântat în concerte în compania unor artişti celebri ca Samantha Fox, trupa italiană Ricchi e Poveri, a apărut în spectacole de televiziune în România şi în afara ei, a fost invitată în nenumărate emisiuni de Radio şi Televiziune, printre ultimele fiind Rapsodiile mileniului III, pe 1 februarie 2006, la Radio România Internaţional. Laura Stoica Band a avut în componenţă instrumentişti valoroşi, care făceau şi backing vocal - Iulian Vrabete – chitară bas, Eugen Mihăescu şi Remus Carteleanu - chitară, Vlady Cnejevici şi Mihai Coman - claviaturi, Cristian Soleanu – saxofon, Florin Ionescu, Răzvan ”Lapi” Lupu, Relu Biţulescu – baterie. Ultima formulă a trupei era următoarea: Laura Stoica – voce / compoziţie / textier, Adrian Vişteanu – chitară / compoziţie / backing – vocal, Emanuel Gheorghe Fisă – claviaturi / compoziţie / orchestraţie / backing - vocal, Victor Miclăuş – chitară bas / backing - vocal, Cristian Mărgescu – tobe / backing – vocal, Laura Luchian – backing - vocal.

             Laura Stoica a avut o activitate intensă ca actriţă, debutând în anul 1999 în rolul Vasilisa din ”Azilul de noapte” de Maxim Gorki, pe scena Teatrului ”C.I. Nottara” din Bucureşti, în regia marelui actor Constantin Codrescu. A jucat apoi un repertoriu divers în teatre importante din Capitală (Odeon), dar şi din ţară - la Constanţa şi la Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploieşti, din trupa căruia făcea parte în momentul tragicei sale dispariţii. O altă latură a caracterului valoroasei artiste se referea la implicarea sa frecventă în evenimente de binefacere – individual, sau prin intermediul Fundaţiei LAURA STOICA, înfiinţată în 1994. Activitatea Fundaţiei continuă sub îndrumarea mamei artistei – Elena Stoica şi a fratelui acesteia, Alexandru. Dintre manifestările dedicate memoriei valoroasei artiste, sunt demne de amintit două: secţiunea specială LAURA STOICA, din cadrul celei de a cincea ediţii a Festivalului pentru copii şi tineret HERMANNSTADT de la Sibiu, în iunie 2017 şi, respectiv, prima ediţie a Festivalului de interpretare Laura Stoica, care a avut loc la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, pe 7 şi 8 octombrie 2017 şi unde Marele Trofeu „Laura Stoica” a fost cucerit de Dominique Simionescu din Sibiu. În 2021,  când se împlinesc 15 ani de la dispariția sa, Laura Stoica va avea din nou o secțiune ”Remember” în cadrul HermannStadtFest Sibiu, ediția a IX a, care se desfășoară între 25 și 27 iunie.

             Laura Stoica a fost talentată, manifestându-se în mai multe direcţii – cântăreaţă, actriţă, compozitoare, textieră, prezentatoare, a fost frumoasă, modestă, inimoasă şi a părăsit această lume într-un tragic accident, împreună cu iubitul ei – Cristian Mărgescu, în zi sfântă (9 martie 2006 – Cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia), îndrăgostită, fericită și aşteptând primul ei copil. Rămân în urmă amintirea personalităţii sale speciale şi înregistrările – din fericire, destul de numeroase.

 

             Din șlagărele Laurei Stoica: ”Nici o stea”, ”Cartierul cântă rock” (Nicu Damalan / Laura Stoica) / album ”Nici o stea” / 1996, ”Mereu mă ridic” (Remus Carteleanu / Matei Căptanu / Laura Stoica), ”Mai frumoasă” (Emanuel Gheorghe ”Fisă” / Laura Stoica) / albumul ”S-a schimbat” / 2005, ”Numai pentru tine, viaţă” (Marius Țeicu / Eugen Rotaru) / album „The best Romanian Pop Music – vol. 2” / 2006, “Cui îi pasă” (Eugen Mihăescu / Eugen Mihăescu / Laura Stoica), ”Un actor grăbit” (Bogdan Cristinoiu / Andreea Andrei), “Dă, Doamne, cântec” (Viorel Gavrilă / Eugen Rotaru),  “Focul” (Laura Stoica / Răzvan Mirică / Laura Stoica), “Doar tu” (Vlady Cnejevici /  Nana Cnejevici / Laura Stoica), ”E rai” (Laura Stoica – muzică / text) / album ”Dă Doamne, cântec” / postum – 2007.

 

 

Olivia Cristina Sima