Ediția a 13-a va avea loc în perioada 12-15 iunie 2025


HermannstadtFest 2024

Adrian Păunescu

 

Adrian Păunescu s-a născut în ziua de 20 iulie 1943 în Basarabia (la Copăceni, județul Bălți,  România Mare), unde părinții săi, olteni de origine, erau repartizați ca dascăli. Și-a petrecut  copilăria în comuna Bârca (județul Dolj) și este cunoscut ca poet, publicist, prozator, profesor, traducător, om politic, realizator de radio și televiziune și mai ales ca fondator și conducător al Cenaclului Flacăra.

În 1960, Adrian Păunescu debutează cu o poezie, pe parcursul vieții publicând peste 50 de cărți, majoritatea fiind volume de versuri. Multe dintre versurile sale au fost puse pe muzică de către artiștii „Cenaclului Flacăra” și nu numai, printe acestea numărându-se „Doamne, ocrotește-i pe români”, „Rugă pentru părinți”, „Colindul gutuii din geam”, „Nebun de alb”, „Totuși iubirea”, „Pământul deocamdată”, „Haide, mamă, haide, tată”, ,,Antiprimăvara", ,,Clopotul Reîntregirii”, „Colindul Ardealului” („Tu, Ardeal, tu, Ardeal, îți suntem oșteni”), „Jurământ la Putna”, „Trenul fără naș”, „Trăiască România”, „Copaci fără pădure” etc. Șerban Cioculescu, critic literar român, îl numește pe Adrian Păunescu ,,ultimul mare poet social român".

            În 1973, maestrul Adrian Păunescu, care avea deja o importantă activitate publicistică, preia conducerea revistei ,,Flacăra” (pe care o transformă în cea mai de succes revistă românească a epocii), iar în luna septembrie a aceluiași an întemeiază celebrul Cenaclu Flacăra. La cele 1615 de concerte ale Cenaclului Flacăra susținute până la interzicerea de către dictatură (din cauza enormei popularități, sub pretextul busculadei iscate pe timp de furtună la concertul de pe stadionul ,,Petrolul" din Ploiești din 15 iunie 1985), în sălile și pe stadioanele pline au participat peste 6 milioane de fani care ascultau și cântau cu entuziasm alături de artiști mai ales muzică folk, rock și folclor adevărat, dar și poezii și cântece clasice sau religioase, ale unor artiști remarcabili pe care Adrian Păunescu i-a promovat sau i-a susținut. Printre aceștia se numără Tudor Gheorghe, Florian Pittiş, Ștefan Hrușcă, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Valeriu Sterian, Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Nicu Alifantis, Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Tatiana Stepa, Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaşu, părintele Doru Gheaja, Emeric Imre, Dan Andrei Aldea, George Nicolescu, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Zoia Alecu, Gabriel Cotabiță, Veta Biriş, Gil Dobrică, Gheorghe Gheorghiu, Cristian Buică, Maria Dragomiroiu, Anda Călugăreanu, Andrei Păunescu, grupurile folk Ecoul și Partaj, trupele rock sau pop Phoenix, Iris, Holograf, Voltaj, Sfinx, Roșu și Negru, Mondial, Pro Musica, Riff, Celelalte Cuvinte, Flapo, Continental, Totuși, corurile Madrigal și Song, actorii Radu Gheorghe, Mihail Stan, Eugen Cristea, Adam Erzsebet, Rozina Cambos și atâția alții. Pe scena Cenaclului au urcat personalități culturale marcante ca Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Geo Dumitrescu, Sabin Bălaşa, Constanţa Buzea, dar și mari oameni de sport precum Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Nicolae Dobrin, Gheorghe Hagi, Mircea Lucescu, Ion Ţiriac, Virginia Ruzici, Margareta Mureşan și echipa Universitatea Craiova.

            Atât cariera sa de publicist (cu deosebire la revista ,,Flacăra”), cât și concertele Cenaclului au fost oprite brusc în 1985, când Adrian Păunescu a fost interzis în viața publică pentru că devenise o voce prea nonconformistă și incomodă pentru autorități. După Revoluție, în 1990, Adrian Păunescu reînființează Cenaclul Flacăra (subintitulat emblematic Totuși iubirea în primii ani), fondează publicațiile „Totuși iubirea” și „Vremea”, renaște revista „Flacăra” (2000) și conduce temporar alte publicații. Pe lângă acestea, poetul român realizează între 1997 și 2003 emisiuni de cultură și de fotbal de mare audiență la televiziunile Antena 1, Pro TV, Tele 7 abc și Realitatea TV, reluând tradiția marilor emisiuni pe care le realizase la TVR și Radio România între 1977 și 1985.

În data de 5 noiembrie 2020 s-au împlinit 10 ani de când s-a stins din viață, la București, Adrian Păunescu, unul dintre cei mai mari și iubiți poeți și oameni implicați în viața comunității pe care i-a avut țara noastră, poet care a rămas și va rămâne mereu în sufletele noastre prin opera sa și prin valorile pe care le-a apărat, dovadă fiind și cele 23 de statui pe care românii i le-au ridicat în ultimul deceniu pe tot cuprinsul spațiului românesc, la București, Chișinău, Craiova, Alba Iulia…