Ediția a 13-a va avea loc în perioada 12-15 iunie 2025


HermannstadtFest 2024

Marcel Iorga

 


În data de 10 octombrie 1955 se naște la Băcești, în județul Vaslui  Marcel Iorga, cel ce avea să devină o personalitate marcantă a vieții cultural-artistice vasluiene și nu numai: instrumentist, compozitor,aranjor și textier. Cariera lui muzicală a început din copilărie, atunci când a avut norocul să nu întârzie la întâlnirea pe care destinul i-a pregătit-o cu scriitorul și regizorul Marin Cimponeriu, directorului Teatrului  de Estradă din Slănic Moldova, la un spectacol care a avut loc la Negreşti. Acesta i-a remarcat imediat talentul şi, cu acceptul părinţilor, l-a luat la Slănic Moldova, în familia sa, unde  l-a  dat pe mâna unor profesori particulari de muzică să-l pregătească. La Teatrul de Estradă din Slănic Moldova alături de muzică a învățat de toate: coregrafie, actorie, grafică și nu o dată a apărut în spectacole alături de Alexandru Jula, Corina Chiriac,Dan Spătaru.

 Marcel Iorga a fost instrumentist - gradul II solist și șef orchestră, cânta la flaut, saxofon, clape, chitară, tobe și acordeon fiind membru al Uniunii de Creație  Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR)  și membru în Asociaţia Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale din România. Alături de colegii din trupa Orpheu și  Dimas Band a cântat pe scene din Olanda și Emiratele Arabe. 

A fost profesor de instrument  la Școala Populară de Artă Vaslui și la Asociația Culturală Simfonia Artelor Vaslui,  împărtășind elevilor din vasta sa experiență, contribuind  la descoperirea și formarea de noi talente.

Anul  2003 a fost anul care i-a schimbat destinul deoarece  în urma preselecțiilor organizate la secțiunea creație a reușit calificarea în finala Festivalului Național Mamaia Copiilor cu piesa Fata mamei, și a obținut o mențiune. A fost o mare realizare, fiind la prima participare și având o concurență formată din compozitori renumiți ca Laurențiu Profeta, Mihai Vanica,  Cătălin Crișan, Șerban Georgescu. Juriul din acel an a fost prezidat de poetul Adrian Păunescu, membri fiind compozitorii Marcel Dragomir și Aurel Manolache, scriitorii Grigore Vieru și Eugen Rotaru,  interpreții Tudor Gheorghe, Corina Chiriac, Victor Socaciu și alte nume grele ale scenei. Acest premiu A continuat  să compună muzică, și-a  făcut un studio unde compunea piese în primă audiție,  făcea înregistrări și masterizări de cea mai bună calitate, piesele  lucrate putând fi difuzate fără probleme  la posturile naționale de radio și televiziune.

A  început să fie solicitat pentru colaborari de către profesori de canto și de către părinți ai  copiilor din toată țara: Iași, Bacău, Piatra Neamț, București,  Constanța, Cluj, Oradea, Botoșani, Galați care-și doreau o piesă compusă de Marcel Iorga cu care să câștige un premiu la cel mai important festival Festivalul Național Mamaia Copiilor.  Era visul tuturor copiilor să pășească pe scena acestui festival. Mărturisea deseori că nu știe al cui e mai mare norocul: al copiilor că l-au întânit pe Marcel Iorga, sau al său că și-a îngemănat viața cu acești copii frumoși și talentați, care îi dăruiau din energia lor pozitivă.

Marcel Iorga a  compus muzică uşoară, populară, de fanfară, muzică de petrecere şi romanţe, muzică pentru piese de teatru pentru copii, ilustrație muzicală pentru reclame publicitare. Una din piesele compuse de Marcel Iorga, Cine n-a dansat latino? interpretată de Victor Diaconu și Fanfara Rotaria apare în coloana sonoră a filmului A fost, sau n-a fost  realizat  de  regizorul vasluian Corneliu Porumboiu, film realizat la Vaslui și  premiat cu Caméra d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția din 2006.

A devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România-Asociația Drepturilor pentru Autor (UCMR-ADA) și  a adunat în palmares de-a lungul carierei  zeci de premii câștigate la secțiunile de creație a celor mai renumite festivaluri de gen din țară: Festivalul Național Mamaia CopiilorFestivalul Tinereții - Mangalia, Festivalul Internațional Volare - Piatra Neamț, Festivalul Voci de îngeri -Suceava, Festivalul Cântec de Stea - Piatra Neamț.

În perioada 2017 - 2021 a participat la secțiunea creație a Festivalulului Național de Romanțe Crizantema de aur de la Târgoviște fiind premiat de fiecare dată, deși concurența era acerbă.Ca o recunoaştere şi apreciere deosebită a activităţii sale, a fost invitat să facă parte din  juriile mai multor festivaluri şi concursuri de muzică organizate în ţară alături de nume consacrate ale artei interpretative şi componistice româneşti: Felicia Filip, Viorel Gavrilă, Jolt Kerestely, Adrian Romcescu, Nico, Aurelian Temişan, Svetlana Bivol, Nicolae Caragia, Virgil Popescu, Luminiţa Anghel, Dumitru Lupu, Ileana Şipoteanu, George Vanvu, Bogdan Dragomir, cât şi în străinătate : 2017  Festivalul Abanico - Sofia în Bulgaria, 2017 și 2018  Festivalul Mărul de Aur - Chişinău în Republica Moldova, 2014  Festivalul concurs Peştişorul de Aur  - Ungheni Republica Moldova.

Această listă cu piese compuse de dl Marcel Iorga, este una orientativă nu obligatorie. Pentru piesele care au linkuri  se pot asigura negative.

 Înainte de înscrierea la această secțiune se va lua legătura cu d-ra Simionescu Dominique (0771709265) pentru a verifica dacă piesa este disponibilă. Nu se admite interpretarea aceleiași piese de către doi sau mai mulți concurenți.

Melodiile le gasiti accesând acest link:

https://soundcloud.com/daniela-hermannstadtfest/sets/piese-marcel-iorga

  1. Acrobata
  2. Adio copilărie
  3. Cântec pentru tatăl meu
  4. Ce pot să fac?
  5. Cenușăreasa
  6. Chirițele - REZERVATA
  7. Cine a născocit minciuna?
  8. Ciocănitoarea
  9. Copii și părinți
  10. Cred că asta-i dragostea
  11. Creta colorată
  12. De pe clape de pian
  13. Deschideți porțile speranței
  14. Doar când te văd
  15. Doctorița
  16. Dumbrava minunată
  17. Eu sunt Veronica
  18. Fata lui tata - REZERVATA
  19. Fata mamei
  20. Floarea soarelui - REZERVATA
  21. Furtuna de vară - REZERVATA
  22. Greierița
  23. Îmi place
  24. Învață-ne Doamne
  25. Iubirea și marea
  26. Într-o lume de basm
  27. Joc pe-o foaie de hârtie
  28. Love is in the air
  29. Mama mu
  30. Micul album
  31. Muzica e darul meu
  32. O zână
  33. Of, telefonul
  34. Pădurencele - REZERVATA
  35. Pasăre albă
  36. Planeta albastră
  37. Profesoara de iubire
  38. Rândunica
  39. Rolul principal
  40. Să fie pe pământ
  41. Șatra în asfintit - REZERVATA
  42. Scena e a mea
  43. Școala de muzică - REZERVATA
  44. Sosește circul
  45. Sunt Albă ca zăpada
  46. Un câmp cu vise
  47. Visul unei balerine
  48. Vis de artistă
  49. Vreau să zbor - REZERVATA
  50. Zâna cea bună 
  51. Casa bunicilor - REZERVATA
  52. Se întâmplă ceva - REZERVATA
  53. Tu ești romanța - REZERVATA
  54. Te voi iubi - REZERVATA