Ediția a 12-a va avea loc în perioada 13-16 iunie 2024


HermannstadtFest 2023

Şerban Georgescu

 



Un creator de şlagăre: Şerban Georgescu 

          Au trecut 15 ani de la dispariţia compozitorului şi realizatorului de emisiuni radiofonice Şerban Georgescu, care, dacă ar fi continuat să trăiască, ar fi devenit în 2022 septuagenar. Născut sub semnul zodiacal al Berbecului, pe 5 aprilie 1952 la Bucureşti, în familia unor medici renumiţi, Şerban nu le-a urmat tradiţia, ci a ales muzica. A absolvit cursurile Liceului de Muzică şi apoi pe cele ale UNMB (Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti) - secţia Compoziţie, Muzicologie, Dirijat. Ulterior a urmat un curs postuniversitar de jurnalistică şi a debutat la Radio cu o emisiune foarte ascultată atunci - ”Opt şlagăre în studio”, la redacţia “Schimburi muzicale cu străinătatea”. În anul 1977 activa ca redactor muzical în cadrul secţiei Muzică Uşoară a SRR, în 1990 devenise realizator, iar în 1996 a fost numit coordonatorul muzical al postului Radio România Actualităţi, postură în care a rămas timp de şase ani. Multe dintre cântecele de succes ”marca” Şerban Georgescu au fost lansate de frumoasa interpretă Carmen Rădulescu, printre care se află cel numit ”Nu ştiu”, creat pe versurile poetului George Ţărnea şi laureat al Concursului de muzică uşoară ”Melodii ’86”. Prima colaborare dintre Carmen Rădulescu şi Şerban Georgescu a avut loc în anul 1984, cei doi continuând să înregistreze succes după succes; astfel, un an mai târziu piesa ”Acelaşi vis” a fost distinsă cu Premiul Tinereţii la populara emisiune concurs ”Şlagăre în devenire”, iar ”Muzica te cheamă” obţine Menţiune la Concursul de muzică de dans de la Costineşti. Carmen a participat la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia din 1985 tot cu un cântec de Şerban Georgescu, iar la ”Melodii ’85” piesa ”O floare de astă vară”, deşi nu a luat nici un premiu, a fost foarte bine primită de public şi se ascultă cu acceaşi plăcere şi astăzi, după mai bine de 35 de ani de la lansare.

            Şerban Georgescu a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a compus muzica câtorva albume şi multe dintre piesele sale au devenit şlagăre. A colaborat cu solişti importanţi - Nico, Marcel Pavel, Andra, Simona Nae, Fuego, Carmen Rădulescu, dar adevăratul triumf l-a cunoscut prin piesele încredinţate Mădălinei Manole, care i-a fost alături - iniţial ca parteneră şi apoi ca soţie - vreme de aproape 15 ani. Mădălina şi Şerban au lansat împreună nenumărate şlagăre: “Vino dragostea mea”, “Un om sentimental”, ”Întoarce-te’’, ”’Fată dragă”, ”Te-am văzut, mi-ai plăcut”, ”Nu eşti chiar un înger’’, ”Stai lângă mine, mamă’’, “Vreau să te uit”, ”Ei şi ce?” etc.

Cu multe dintre piesele realizate împreună - el compozitor, ea interpretă, Mădălina Manole şi Şerban Georgescu au luat premii la festivaluri – în special la cel de la Mamaia, ori s-au aflat pe locuri fruntaşe în topurile de specialitate, au cucerit discul de aur pentru vânzări record, au fost ovaţionaţi la scenă deschisă cu prilejul deselor turnee efectuate în ţară. Cei doi au cunoscut şi au trăit împreună fericirea, cu toate acestea s-au despărţit în anul 2002, refăcându-şi ulterior vieţile, fiecare cu alt partener. Şerban Georgescu a murit fulgerător în seara zilei de 4 martie 2007, înainte de a împlini 55 de ani, iar Mădălina l-a ”urmat” trei ani şi patru luni mai târziu, exact în ziua în care împlinea 43 de ani -14 iulie 2010. 

Dincolo de toate speculaţiile presei în jurul realei tragedii a celor două destine, în urma lor rămân cântecele simple, frumoase, care merg direct la inima ascultătorului.

 

Olivia Cristina Sima – Radio România Internaţional

Piese Mădălina Manole & Șerban Georgescu

Iubirii Nu-i Spune Rămîn - https://youtu.be/rQPDF3SLOGI

Asta E Doar Viața - https://youtu.be/OmRR0-hEm6U

Puterea De-a Iubi - https://youtu.be/qRcLiFKWUNY

Floare Pentru Mai Tîrziu - https://youtu.be/8khFUgAc9_s

Vino, Dragostea Mea - https://youtu.be/i4KjgbLz0Vc

Marea, Cît Dragostea Noastră - https://youtu.be/hJn-oD2cHNA

Mîine De La Capăt - https://youtu.be/YxMpsBCPWMQ

Nu Mai Sta Supărat- https://youtu.be/EwmYvCgACUs

Jucatorul de iubiri - https://youtu.be/_p96c2sNkx4

Cântă cu mine -  https://youtu.be/Mf-mWSsh4SQ

Adio, plec la mama  - https://youtu.be/PBo9iKea2NQ

Fata din Nalindamar - https://youtu.be/QR9q2pzS07k

Să vii și mâine-n discotecă - https://youtu.be/HG9IumU_T98

Stai lângă mine, mamă - https://youtu.be/F6Di4wZ2ci8

Speram sa fii gelos - https://youtu.be/gnbLtvGmGGE

Trăiesc pentru tine - https://youtu.be/pl7RWqicmAc

Nu ești chiar un înger - https://youtu.be/ZihJm0r37Jw

Nici nu mai cred că te-am iubit...  - https://youtu.be/zVtgtzZH2FY

Într-un dans... - https://youtu.be/OkLsoeWROA4

Dacă într-o buna zi - https://youtu.be/W4Ccmf0Rru0

Nu-i un vis, e dragostea... - https://youtu.be/KF6zmMV-0xI

Știu, știu... -  https://youtu.be/9OXg94zPsEQ

Cînd sînt cu tine  - https://youtu.be/xww2hOvXI2U

Unde ești, voi fi și eu - https://youtu.be/F-E-WKQxrME

Cand sunt cu tine  - https://youtu.be/2lXyakC_QY0

Tu n-ai avut curaj - https://youtu.be/bgXGpN2FarI

Mi-e dor de tine - https://youtu.be/P1wGAZZ9uHU

Un baiat minunat - https://youtu.be/tkCjZ4mn1CQ