Ediția a 13-a va avea loc în perioada 12-15 iunie 2025


HermannstadtFest 2024

George Grigoriu




                                                 
















George Grigoriu s-a născut la data de 8 aprilie 1927, în Brăila, oraș pe care l-a iubit întreaga viață, fiind unul din cei 4 copii ai familiei.
Pasionat de muzică, studiază în familie vioara, apoi chitara, iar la vârsta de 14 ani începe să compună și să armonizeze pentru coruri bisericești. După terminarea Liceului Comercial din Brăila, urmează cursurile secției de canto a Conservatorului Regal din București și, fiind un caracter foarte ambițios, studiază în mod particular pianul, tehnica orchestrației, compoziția și dirijatul.
În paralel, împreună cu ceilalți doi frați, Angel și Cezar, înființează un grup vocal, cunoscut sub numele de Trio Grigoriu, care s-a bucurat de un imens succes la vremea respectivă și care a lansat numeroase șlagăre compuse de importanți compozitori ai epocii: La cabana, Trei Brazi, Sus într-o cabană mică, În amură, Pescarul amator, Macarale, Marinari, Broscuța Oac (ultimile două, compoziții proprii) etc.
În timp, fiecare din cei trei frați se specializează într-o altă profesie: Angel devine textier și scriitor, Cezar regizor, iar George Grigoriu devine un foarte cunoscut compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, orchestrator apreciat și solicitat de mulți alți compozitori, autor de șlagăre de muzică ușoară, muzică de film, operetă, musical, muzică de balet și un profesor pasionat de pregătirea și lansarea de tinere talente.
A compus muzică pentru peste 40 de filme artistice de lung metraj: Impușcături pe portativ, Dragoste la zero grade, Vacanță la mare Tunelul, Prieteni fără grai (cu Franco-London Film), Actorul și sălbaticii, Operațiunea Monstrul, toată seria cu Mărgelatu': Trandafirul galben, Masca de argint, Drumul oaselor,Misterele Bucureștilor etc., colaborând cu numeroși regizori, nume importante ale cinematografiei românești, cum ar fi Cezar Grigoriu, Francisc Munteanu, Manole Marcus, Doru Năstase, Gheorghe Vitanidis și alții.
A scris muzică de balet și corală, musicaluri și operete: Eternele iubirii, Se mărită fetele, Valurile Dunării și altele. Aria ,,Muzica" , din opereta ,,Valurile Dunării", a făcut înconjurul lumii în interpretarea celebrei soprane Angela Gheorghiu, fiind cântată pe cele mai prestigioase scene internaționale și imprimată pe CD-urile,,The Gold and Silver gala" (editat de EMI Records New York, cu Placido Domingo și invitații săi și cu Orchestra of The Royal Opera House Covent Garden), precum și Angela Gheorghiu Arias (editat de Deca Records London). Aceeași arie face ocolul lumii și în interpretarea altor mari soprane, cum ar fi Felicia Filip.
A scris muzica pentru spectacole de revistă și a compus numeroase șlagăre: Eternitate, Maria, Chemarea mării, Broscuța Oac, Serenada tinereții, Pe Valea Prahovei, Podul Grand, Cred că m-am îndrăgostit, Ia te uita ce mai fete, Liliana, De-ar fi să mă mai nasc o dată, Amurgul, O fata și-o chitară, Polca dragostei, Doar băieții sunt de vină, Dacă nu iubești, Dragostea, Acelasi Tango etc.
A pregătit și a lansat numeroase vedete ale muzicii uşoare românesti: Margareta Pâslaru, George Nicolescu, Angela Similea, Cristian Popescu, Stela Enache, Mihaela Mihai, Mihaela Runceanu, Doina Badea, Luminița Dobrescu, Pompilia Stoian, George Enache, Paul Surugiu (Fuego), Marina Florea și multi alții.
A obținut extrem de multe premii, atât la festivaluri naționale cât și internaționale, și a fost membru în nenumărate comisii și jurii, în țară și în străinătate. S-a stins din viață la București, în data de 23 februarie 1999.

Anton Şuteu, compozitor –despre George Grigoriu

Un personaj pitoresc, o figură luminată de un zâmbet larg, o mare inimă care a bătut cu putere pentru muzică și viață. Aşa mi-l amintesc pe GEORGE GRIGORIU, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai muzicii ușoare românești și un mare și devotat prieten. Și-a trăit existența cu intensitate, a creat ,,Pe clape albe de pian O lume a dragostei", pe care ne-a lăsat-o în dar nouă, celor ce trudim încă pe scena marii muzici. Inspirata sa creație îi asigură un loc distinct în peisajul componistic național, afirmând un viguros talent, plin de prospețime și spontaneitate. Sufletul său minunat s-a avântat,,Spre soare în Eternitate'', nu înainte de a ne arăta că trebuie să iubim muzica, să ne dăruim ei asa cum exemplar a făcut-o maestrul. lar festivalul dedicat personalității sale nu este decât împlinirea acestui deziderat, un cald omagiu adus unui iubit și venerat creator.

Andrei Tudor, compozitor despre George Grigoriu

Am avut o relație specială cu bunicul meu, George Grigoriu. M-a iubit extrem de mult și l-am lubit și eu la fel. Dar, în plus, ne lega pasiunea pentru muzică. Venea zi de zi la noi acasă și discutam mult pe teme muzicale. De altfel, primele tratate de orchestrație, armonie, enciclopedii și dicționare muzicale, cărți prețioase, le aveam de la el. Am început studiul pianulul și al muzicii încă de la 4 ani, iar bunicul meu mi-a urmărit întreaga evoluție. Venea la toate recitalurile mele de pian sau muzică de cameră. Serile, în loc să citesc cărțile de literatură pe care le aveam pentru școală, eu citeam tratatele de orchestratie și armonie primite de la el și apoi aveam discuții lungi pe diverse teme. Tot lui îi cântam și primele mele compoziții, cerându-i părerea. Într-o zi, fiind la el în vizită, am deschis discuția despre un procedeu muzical numit modulație (în cazul acela, era vorba de reluarea temei muzicale la o tonalitate superioară). La un moment dat, în toiul discuției, mi-a zis : " Să știi că eu, în curand, voi face o modulație mare, pâna sus la cer!.." Peste foarte scurt timp s-a stins din viață. Şi-a presimțit sfârsitul și nu a spus-o nimănui, decât mie ..."