Ediția a 12-a va avea loc în perioada 13-16 iunie 2024


HermannstadtFest 2023

Florin Bogardo

Florin Bogardo a fost un artist complet. Compozitor, interpret, instrumentist, orchestrator, textier, regizor muzical. Piese precum “Cum e oare?”, “Ora cântecului”, “Să nu uităm trandafirii”, “Un fluture şi o pasăre”, “Tu eşti primăvara mea”, “Balada pescăruşilor albaştri”, “Ani de liceu” şi multe altele au devenit mari succese ale muzicii româneşti. Pe lângă creaţiile de muzică uşoară, Florin Bogardo a compus muzică simfonică, vocal-simfonică, de cameră, coruri, cântece pentru copii, muzică electronică. A realizat aranjamente şi orchestraţii de muzică uşoară românească şi internaţională.
Florin Amedeo Bogardo s-a născut la 16 august 1942, în Bucureşti. La frageda vârstă de cinci ani, începe să ia lecţii de pian cu profesoara Cici Manta. Aşa cum este scris în Ediţia de Colecţie a ziarului “Jurnalul Naţional”, dedicată marelui compozitor, în 1959, la doar 17 ani, Florin Bogardo compunea fantezii şi preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni. În perioada 1956-1960, urmat cursurile Liceului “Nicolae Bălcescu” din Bucureşti.
În perioada 1961-1967 urmează cursurile Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia compoziţie, clasa prof. Anatol Vieru. Compozitorul a mai studiat cu: Dragoş Alexandrescu (teorie-solfegii), Tudor Ciortea (forme muzicale), Emilia Comişel (folclor), Octavian Lazăr Cosma (istoria muzicii), Gheorghe Dumitrescu (armonie), Victor Iuşceanu (teorie-solfegii), Myriam Marbe (contrapunct şi fugă), Aurel Stroe(orchestraţie), Ovidiu Varga (istoria muzicii).
În perioada 1967 – 1982, Florin Bogardo a fost angajat ca regizor muzical la Radioteleviziunea Română.
Debutează, ca textier şi compozitor, cu piesa “Un cântec pentru tine”, interpretată de Valentin Baciu. Piesa a fost difuzată pentru prima oară la Radio, pe 26 septembrie 1961.
Debutul oficial şi consacrarea definitivă în faţa publicului are loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară “Mamaia’63”. Piesa “Cum e oare?”, care a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor, devine un mare succes, în interpretarea inegalabilă a Margaretei Pâslaru.
Începând cu 1963, Florin Bogardo figurează pe un număr foarte mare de albume colective (peste 60), apărute la casa de discuri “Electrecord”, iar Editura Muzicală îi publică majoritatea compoziţiilor de muzică uşoară. În perioada 1963-1989 a apărut în peste 100 de emisiuni TV.
În 1968 devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Tot în 1968, lansează unul dintre cele mai mari succese ale sale şi totodată o piesă de referinţă din muzica românească. “Să nu uităm trandafirii”. Piesa a fost lansată de Margareta Pâslaru şi, ulterior, preluată de un număr impresionant de interpreţi. Piesa a fost interpretată cu succes si de (]n ordine cronologică) Florin Bogardo, Mihaela Mihai, Marina Voica, Stela Enache. Există şi o variantă în limba franceză, interpretată de Sergiu  Cioiu şi o alta în limba spaniolă, interpretată tot de Margareta Pâslaru.
La Festivalului Naţional de Muzică Uşoară “Mamaia’71” (22-25 iulie 1971), Florin Bogardo o cunoaşte pe Stela Enache, cea care avea să-i fie alături timp de 38 de ani. Cei doi s-au logodit pe 15 august 1971, iar pe 8 septembrie 1971 s-au căsătorit. Împreună au doi copii: Laura şi Anton. Din acel an, Florin Bogardo compune  aproape în exclusivitate pentru Stela Enache.
Stela Enache – Florin Bogardo a fost unul dintre cele mai de succes şi longevive cupluri din muzica românească. Colaborarea lor a rezultat în 76 de piese. Dintre acestea amintim succesele (în ordine alfabetică): “Ani de liceu”, “Apari iubire”, “Balada pescăruşilor albaştrii”, “Ca un tren ne pare viaţa”, “Catrene”, “Cândva, o luntre albă”, “Ce-ngâna vântul pe viori”, “Ce simţi când eşti îndrăgostit”, “Cum pot să te conving şi ce să fac”, “Dansul e ca o vrajă”, “Dăruieşte-mi acest ceas de iubire”, “Dimineţile mele”, “Dorul, flacără nebună”, “E o poveste de amor”, “Extemporal la dirigenţie”, “Hai, vino şi stai lângă mine”, “În numele iubirii”, “Îndrăgostiţii lumii”, “Întâia oară”, “Întrebare, întrebare”, “La steaua”, “N-ai să mă poţi uita”, “Printr-un sărut”, “Să pot”, “Trandafirul”, “Vino-n codru, la izvor”, “Vraja sărutului”, și multe altele de care ne vom aminti chiar astăzi, pe această scenă.
În perioada 1976-1992 a compus muzica pentru 10 filme artistice, cele mai cunoscute fiind “Declaraţie de dragoste” (1985), “Liceenii” (1986) şi“Extemporal la dirigenţie” (1988).
Pe 15 august 2009, cu o zi înainte de a împlini 67 de ani, Florin Bogardo ne-a părăsit prematur, dar comoara muzicală pe care ne-a lăsat-o va dăinui peste ani...
PIESE FLORIN BOGARDO
Aceasta lista cu piese compuse de dl Florin Bogardo , este una orientativa nu obligatorie.Pentru aceste piese se pot asigura negativele. Daca se doreste alta piesa , se va lua legatura cu d-na Simionescu Daniela Înainte de înscrierea la această secțiune se va lua legătura cu d-na Simionescu Daniela (0721423964) pentru a verifica dacă piesa este disponibilă. Nu se admite interpretarea aceleiași piese de către doi sau mai mulți concurenți.Piesele le puteti asculta aici.

  1. CA UN TREN NE PARE VIATA
  2. DIMINETILE MELE
  3. ORA CANTECULUI
  4. DANSUL E CA O VRAJA
  5. HAI VINO SI STAI LANGA MINE
  6. N - AI SA MA POTI UITA
  7. PRINTR - UN SARUT
  8. CEI CE IUBESC
  9. PRIMAVARA PROFESOR
  10. TU ESTI PRIMAVARA MEA
  11. CUM E OARE - REZERVATA
  12. UN FLUTURE SI - O PASARE
  13. TU, APRINSA STEA
  14. FRUMOASO CU OCHI LIMPEZI